Frukostfrallor från kungsörnen

Då var jag i farten igen att prova snabbgrejer från mjölhyllan!
denna gången är det denna påsen som ögonen fastnade på, jag var ju självklart tvungen att prova!



jag blandade jäst och vatten och sedan mjölet, degen skulle vara kladdig stod de, och kladdig blev den, (tankar: herregud ska de här bli frallor :S)


Man skulle skeda upp smeten på plåtar och låta dem jäsa i kylskåpet i 6 timmar, (tankar: det känns som att göra muffins ^^)


Okej, när jag tog ut frallorna på kvällen sedan efter 6 timmar, så såg de ut som att de inte hade hänt nånting, besviken! det kommer aldrig bli frallor av de där kletet!!


Jaja, jag kastar in dem i ugnen i alla fall tänker jag nu när ugnen ändå är igång..


Och visst blev det frallor.. dem blev tyvärr ganska tunga.. kändes som dem behövde jäsa, men smakade helt okej. vet inte om jag vill rekomendera detta, men prova ni gärna, de kanske blir bättre när ni gör de! vad vet jag :)

snabb uppdatering!

ja nu e de ju såhär att de kommer ut ganska många recept på en gång och sen e de tyst ett tag.. de är för att för mig är de lättast att lägga ut recept, lagar mat och bakar gör jag ju hela tiden, då är det bara att dra fram kameran och ta en bild och sedan lägga upp när jag får tid.. tycker ju inte att jag gör så intressanta grejer som kräver ett inlägg, men men, ska försöka bättra.. men de säger jag jämt! men jag försöker faktiskt!!!

Fiskgratäng m bearnaisesås

Tanken med denna rätten var att få min kära sambo att äta fisk, han gillar inte fisk så jag försöker lära honom, så eftersom han gillar beasås så försökte jag med det här.. och faktiskt gick det hem! :)
personligen vill jag har räksås eller dillsås till, men man kan ju inte få allt här i livet :P

Ingredienser:
3 filéer pangasiusfilé
2-3 dl julienne grönsaker/frysta rotfrukter
salt, citronpeppar, italiensk salladskrydda

1 paket pulver bearnaise, jag köpte icas beasås och använde 2 av 3 påsar, (nej jag lägger inte ner tid på att göra egen beasås om den bara ska användas i något annat)

6-8 medelstora potatisar
2-3 msk grädde
2 äggulor
salt, peppar

1. värm ugnen till 200 grader, dela fisken i tre delar och lägg på en ugnsform, krydda med salt, citronpeppar och lite italiensksalladskrydda, ställ sedan in i varm ugn.
2. skala potatisen dela i mindre bitar och lägg i kokande vatten.
3. gör bearnaisesåsen enligt påsen och ställ åt sidan
4. ta ut fisken, häll av eventuell vätska, lägg på grönsakerna och krydda med italiensk salladskrydda, in i ugnen igen!
5. när potatisen är mjuka, häll av vattnet, mosa med en potatisstöt, tillsätt grädde och ägg, salta och peppra tills de smakar bra,
6. när fisken ser genomstekt ut och rotfrukterna är mjuka tar du ut formen, klicka potatismoset runt om, häll sedan såsen i mitten, ha sedan in i ugnen i ca 10-12 min

Varsågod och ät!


Köttfärssås á la Marina

Jag tycker ju personligen att jag är helt klart bäst på att göra köttfärssås, som johan säger: den blir aldrig likadan från gång till gång men alltid fruktansvärt god! :D detta är som jag oftast börjar, sen att jag lägger till t.ex creme fraiche eller grädde eller tacosås det får man sedan prova sig fram själv,  receptet är till 2-3 personer
jag använde en traktörpanna, men en vanlig stekpanna funkar också, så länge den är tillräckligt stor.

Ingredienser:
400-500g köttfärs (använd den sorten ni gillar bäst, fläsk,nöt,bland)
1 gul lök
5-6 mellan stora färska champinjoner
4 tomater
3-4 msk tomatpuré
grillkrydda, basilika, cayennepeppar, italiensksalladskrydda, köttfärskrydda
salt, peppar
smör eller olja att steka i

1. värm din stekpanna och ha i smör eller olja.
2. finhacka den gula löken och lägg i panna för att mjuka upp den
3. tillsätt köttfärsen, använd t.ex en trägaffel och ta slnder färsen så att den delar på sig och inte blir i klumpar
4. medan du bryner färsen rensar du svampen och delar i tärningar på ca. 1,5 cm , tillsätt sedan dessa och rör om ordentligt så att även dem blir brynta och tillagade, krydda av färsen med ovanstående kryddor, jag kryddar alltid färsen och sedan kryddar jag upp i slutet, jag tycker att det är viktigt att färsen får kryddorna först så att den verkligen ta smak av dem.
5. under tiden så tärnar du tomaterna och när färsen och svampen är genomstekt så blandar du i dem.
6. låt puttra ihop en stund och tilsätt sedan tomatpuré
7. smaka av med kryddorna, servera sedan med spaghetti :D


en dag som denna

ja även idag har det varit fantastiskt vårväder vilket jag inte har utnyttjat, men nu har jag bestämt mig för att i alla fall ta en promenad i kvällssolen,
dagen har varit trevlig, handlat i morse, gjort tårta te tomten ätit lite lunch, varit i kyrkan på konfirmandläsningen, bjöd på tårtan jag bakat,
nu ikväll lagade jag fiskgratäng här hemma, konstigt nog blev den uppskattad, johan som inte tycker om fisk tyckte den var god, skönt verkligen!
nej nu står han i dörröppningen och vill gå ut, hej svejs :D

Chokladcookies!

Ett recept jag tagit från jobbet, fruktansvärt goda kakor, på jobbet gjorde vi dem som snittar, alltså rulla längder, trycka till med en gaffel, in i ugnen och skär dem innan de svalnar, men jag tänkte att varför inte jag gör runda cookies istället! :) receptet var dubbelt så stort från början men jag kände inte att jag behövde göra 160 kakor ^^ så jag halverade receptet!



ingredienser:
250 g margarin
2,5 dl strösocker
1/4 dl sirap
1/4 dl vaniljsocker
6 1/4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 mörk choklad

1. vispa socker och rumsvarmt matfett
2. tillsätt alla övriga ingredienser förutom chokladen
3. när du vispat ihop allt till en jämn ganska torr smet tillsätt chokladen
4. rulla små bollar och lägg på en plåt, platta till sist till dem lite grann och grädda dem i ugnen 200 grader (varmluft 175grader) i ungefär 10-12 minuter


TIPS!
frys in kakorna och servera sedan frysta till t.ex vaniljglass, jätte gott :)

Galet goda citronsnittar

Hittade ett recept på citronsnittar som jag bara var tvungen att testa, de såg fruktansvärt goda ut! jag la dock till vaniljsocker till receptet och när jag skulle få ihop degen blev den väldigt torr så jag pressade ner lite citron i den så den höll ihop! originalreceptet hittar du här -> Citronsnittar med mörk choklad



Ingredienser:
1 dl socker
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200g smör/margarin
1 äggula
1 citron

garnering:
ca 50 g mörk choklad

1. blanda de torra ingredienserna med t.ex en gaffel
2. tillsätt fettet i kuber och nyp ihop till en smulig deg,
3. tillsätt äggula och rivet citronskal, arbeta ihop tills så smidig deg som möjligt, skär citronen på mitten och pressa i några droppar för att få degen att hålla ihop ordentligt
4. dela i tre lika stor delar, rulla ut till längder lika långa som bakplåtspappret, lägg på bakplåt med bakplåtspapper och tryck till lite grann med fingrarna
5. grädda i ugnen på 200 grader, eller om ni som jag har varmluftsugn 175 grader i ca 10-12 minuter
6. när ni tagit ut dem så skär ni dem i sneda bitar, låt sedan svalna
7. smält chokladen och ringla sedan över kakorna!


gott gott :D

inflyttningsfest -avbruten!

vaknade igår och var jätte hes, vilket gick över lite under dagen men på kvällen blev det bara värre och värre, och mådde inge vidare så fick skicka hem folket, synd folk hade riktigt trevligt, men troligen blir de fler fester i detta huset och då kan jag förhoppningsvis prata!

tack till alla som kom, tack till alla fina presenter, underbara vänner har vi :D

22 mars

jo förkylningen är där, men inte så farligt, mest snuvig nu! hoppas de försvinner sen!
idag är en lång dag, längsta dagen i veckan, 12 timmar arbete! nu ska jag byta om och sticka till jobbet! hejsvejs

Utemöbler - check!

nu saknas bara grillen :P sen kan sommaren komma :D


partyoutfit!

så här såg man ut på tess 20 års fest!


ledig dag, då får man göra hussysslor!

ja eftersom att jag är ledig nu på förmiddagen fram te tre så får man väl ta tag i sitt liv, har tagit upp tvätten och ska sortera den också, satte igång en maskin tvätt med, och ska strax äta lite lunch!
tycker inte om att vara ledig, men vad ska man göra! tvinga någon så man får jobba? nej troligen inte, nästa vecka blir det väl mindre ledighet!

förkyld ^^

ja igår hade jag till mina stora förskräckelse jätte ont i min hals, herregud!!! jag kan inte bli sjuk nu,, snälla nån, inflyttningsfest på fredag ju! :(
så igår så kokade jag upp vatten med ingefära i för att försöka kurera mig med allt som ska vara bra! till mina stora choch imorse så kunde jag svälja utan att vilja dö, så nu håller jag på att koka lite mera vatten och ingefära för att ha i en termos till hela dagen, sitter också och äter kiwi då personen som tipsade mig om ingefäran sa att kiwi är bra också! här kör vi all in på att bli frisk!

Tävla hos sockertussen

Har ju aldrig försökt mig på någon bloggtävling förr men någon gång ska ju vara den första!



Jag tävlar hos Sockertussen om den här Whoopiemattan och en DekoMax
från KÖK etcetera.
Klicka HÄR om du också vill vara med!

Leopardfläckig tårta!




baka tårta!

vill abra några dagar för sent säga ett stort grattis till min kära vän tess som fyllde 20 den 9 mars!
fy fan tess, alltså nu är du ju typ gammal :O den stora två nollan! oj :O
ne fan vad kul :D

ikväll blir de 20års fest hos henne och jag bakar en tårta te henne! hon vet inte vad de blir men, bra blir de :P
ledtråd: GRR!

:D

haha!
nej nu duscha!
puss ;)

12 mars

ne herregud, fy, nu har jag slösat bort nästan en halv dag och har inte gjort något vettigt, känns väl sådär, dock e jag trött och känner väl inte att jag riktigt orkar att göra något vettigt.
funderar över huset lite, vill göra en massa men har liksom inte råd, de e synd, kan man inte bara skrapa en trisslott och vinna en massa! så kan man göra mera vad man vill :S suck! :O
nej nu ska jag diska efter lunchen, sen ska jag faktiskt göra något mera vettigt :) puss hej!

10 mars

har jobbat idag, oj kändes nu at de var länge sen jag skrev här,, konstigt :)
men i alla fall, jag har varit flitig med recepten i alla fall,
just nu luktar de riktigt gott här i huset, johan har gjort pizza, man känner att de snart e dags att äta!

tänkte bara säga att idag har jag och johan bott i huset i en månad, tiden går fort när man har roligt :)
puss!

Havrerutor med nougat


ett recept på jättegoda havrerutor som är galet enkelt att göra!
fick receptet av café vildrosen här i stan, gjorde receptet som det står men använde mig av mer nougat

ingredienser:
200g smör
2 dl socker
4 msk ljus sirao
9 dl havregryn
2 msk potatismjöl
3 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

garnering
200g nougat (jag använder 300g)

1. smält smöret i en kastrull.
2. ta av kastrullen från plattan och blanda i socker och sirap
3. tillsätt potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver och havregryn och rör om ordentligt
4. lägg i ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten jämt över den
5 grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10minuter.
6. ta ut kakan och medan den är varm skiva nougat över kakan med hjälp av en osthyvel, när nougaten börjat smälta kan du bre ut den så den täcker hela kakan,
7. låt kakan svalna i kylskåp, ta sedan ut den och skär den i lagom stora rutor :)

Barnsligt goda rutor! svårt att låta bli att ta en till! tack vildrosen :)


Kycklinggryta!



God kycklinggryta som passar bra till pasta, spaghetti eller ris! ca 4p

Ingredienser:
2 kycklingfiléer
1 gul lök
2-3 dl frysta juliennegrönsaker/rotfrukter
2 burkar á 184 g hela champinjoner
1 burk á 400g krossade tomater + vatten + grädde
1 msk honung
salt, citronpeppar
italiensk salladskrydda
basilika

1. hacka lök och lägg i en lagom stor gryta med olja eller flytande margarin
2. medan löken blir mjuk skär du kycklingen i lagom stora bitar som passar dig, krydda med salt, citronpeppar och italiensk salladskrydda. lägg sedan bitarna i gryta.
3. efter några minuter då kycklingen stekts runt hela tillsätter du grönsakerna och svampen låt fräsa tills grönsakerna är ganska mjuka.
tillsätt krossadetomare, honung och basilika.
4. innan du slänger burken från de krossade tomaterna fyller du den till hälften med vatten, då får du i allt som fanns i burken och du tillsätter enkelt vätska utan att behöva ta fram decilitermått.
5. fyll burken igen med 2/3 grädde och blanda i, i grytan, låt nu stå och puttra tills allt kokat ihop ordentligt, smaka av med kryddor och servera sedan med pasta, spaghetti eller ris!


Hejdå gamla spisen, hej nya spisen!

Ut med de gamla..


Och in med de nya.. :D fint de blev

Att förvara strössel!

ibland så köper man ju strössel i påse och när man väl har öppnat påsen men inte användt allt strössel, vad gör man då?

eftersom jag älskar glasburkar och glasflaskor så tvättade jag ur en gammal kryddburk och två gamla mini glasflaskor som jag fått av pappa, jag tycker i alla fall att de blev supersnyggt och väldigt smidigt att hälla ur!

Fylld vaniljcupcake med vitchokladtopping och jordgubbsströssel!

Då jag hade en ledig dag i tisdags så gjorde jag lite muffins och bjöd konfirmanderna på, dem tyckte att dem var jättegoda! roligt att höra :) receptet ger 12 stora muffinsar och ca 15 små muffinsar.



ingredienser:
100g margarin/smör
1/4 dl mjölk
1½ dl socker
2 ägg
1½ tsk bakpulver
1½ msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Fyllning:
I påse fresta chokladmousse med crisp

Topping:
ca 100 g vit choklad!
jordgubsströssel!

1. börja med att sätta igång ugnen på 200 grader. smöra en muffinsplåt, lägg i muffinsformar i en muffinsplåt eller som i mitt fall ställ dubbla muffinsformar på en bakplåt.
2. sätt in en djup tallrik med smöret på i mikron och sätt igång mikron så smöret smälter, låt den sedan stå där tills du behöver smöret. vispa ägg och socker pösigt,
3. tillsätt mjöler, vaniljsocker och bakpulver och vispa ihop till en jämn smet.
4. sedan häller du i mjölken och det smälta smöret.
5. klicka ut smeten jämt i de tolv formarna, avsluta med att lägga i en äppelklyfta i varje muffins.
6. sätt in muffinsplåten i ugnen ca 12-15 min eller tills du kan sticka i dem utan att du får smet på stickan!
7. när muffinsen är klara låter ni dem svalna på galler!

Nu när muffinsen har svalnat tar du en sked, skär loss ett lock på toppen av muffinsen och gröp ur liten del av innehållet i muffinsen, sked eller spritasa i chokladmousse och sätt därefter på locket igen!
smält vit choklad och täckt muffinsen med den och strössla lite jordgubbsströssel på toppen, viktigt att ni strösslar medan chokladen ännu inte har stelnat så att de fastnar där på toppen!



Surdeg i en påse?

Hittade en sån här påse i bagerihyllorna, rågsurdeg! ett lyckat surdegsbröd på 4 timmar!
jaha tänker jag! detta får man ju ändå ta å prova!

jag berätta och visar resultatet, men lägger inte ut ett recept det finns ju på baksidan av påsen om man vill prova!

Påsen är från kronjäst!

den här lilla påsen skulle man blanda ut med jäst och vatten och sedan blanda i olja, rågmjöl, vetemjöl och salt och köra i maskin e ca 10 minuter! av mängden rågmjöl använde jag hälften vanligt rågmjöl och hälften ekologiskt rågmjöl, och av mängden vetemjöl använde jag 1/3 manitoba cream och 2/3 vetemjöl.


En sån här liten kladd blev det i botten på min bunke när allt blandats ihop, måste säga att pulvret i påsen hade en doft liknande en surdeg och degen luktade lite grann som surdeg!
Nej nu på med plastfolie och nu ska de jäsa i två timmar!


två timmar senare så var den lilla kladden inte en liten kladd längre, den hade jäst riktigt ordentligt och fastnade till och med i plasten på toppen! nu bakade jag ut brödet till tre små limpor la dem på en plåt med bakplåtspapper och täckte med mera plastfilm och lät jäsa i en timme till! tyvärr fick jag ingen bild på dem innan nästa jäsning,


Tre fina lagom stora limpor blev de!


Slutsats: för att gått in i det här "experimentet" väldigt skeptisk så får jag väl säga att de blev bättre än förväntat! det blev ett mjukt och fint bröd som faktiskt smakade ganska gott, sen om de smakade som jag minns att surdegsbröd smakar det är ju en annan femma. men visst var det ett enkelt sätt att få ett hembakt gott bröd! så verkligen bättre än vad jag trodde!


om jag sen rekomenderar att köpa en sån här påse istället för att göra brödet själv.. tja,, det är ju ingen mjölblandning precis, det är väl snarare en jäsblandning, så jo men det är väl värt att prova i alla fall! :)

Favorit!

detta är väl en av favoritprylarna just nu! min kära frukostskål! köpt på city gross för ganska länge sen men tror att dem har dem kvar, finns i andra färger också!


en tårta till svärfar!

eftersom johans pappa nyligen fyllt år så ville jag ju vässa mina tårtkunskaper och gjorde denna söta skapelse!
i den är hemmagjord vaniljkräm och chokladmousse och grädde runt om, täckt med marsipan, "sprängd" i mitten med geléade bär!
de som åt den tyckte den var jätte god :)



Att frakta tårta :O

RSS 2.0