31 oktober
Biltårta nr2
även denna bilen innehåller geishamousse, jordgubbsmousse spacklad med vaniljsmörkräm och täckt och dekorerad med marsipan.

tog lite bilder under tiden också, innan marsipanen kom på!

detta är modellen för denna gången!








28 oktober
söndag idag då, känt mig lite trött hela dagen, har i vilket fall som helst börjat på biltårtan som ska vara klar tills på tisdag, blev en annan modell denna gången! bilder kommer :D
nu ska jag snart på gympa, få se hur de går, jätte länge sen jag höll på med sånt! håller tummarna!
nu ska jag snart på gympa, få se hur de går, jätte länge sen jag höll på med sånt! håller tummarna!
halloween-rescue!

26 oktober
25 oktober
24 oktober
att baka något 2ggr?
ännu en beställning!
barnläger!
skållad råglimpa
ett riktigt gott bröd som blev populärt här hemma, de jäste och blev enormt! originalreceptet är hämtar från hemmets journal nr 37! hittade en hel hög brödrecept i den tidningen som jag bara måste prova!

ingredienser:
2 dl fin rågmjöl
1 dl rågkross
3 dl kokande vatten
dag2:
1 paket torrjäst
1 paket torrjäst
4 dl vatten
2 msk brödsirap
ca 2-3 dl grahamsmjöl
ca 2-3 dl fin rågmjöl
4 dl manitoba cream
ca 5-6 dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
2 tsk flingsalt
Dag 1:
lägg fint rågmjöl och rågkross i en bunke, häll över kokande vatten täck sedan skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten!
Dag 2:
1. häll i jästen i en bunke, häll över 37-40 gradigt vatten. tillsätt sedan sirap, skållningen(dag1) och grova mjöler, manitoba och hälften av vetemjölet.
2. arbeta väl häll på mer mjöl tills bunken släpper kanterna, klicka sedan i smöret lite i taget och låt maskinen arbeta hela tiden, när allt smör är i så kolla på degen om de behövs mer mjöl, arbeta degen i ca 10 minuter, efter fem minuter häller du i saltet. låt jäsa övertäckt i 30 minuter
3. ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i två bitar och knåda ihop till limpor, lägg på plåt med bakplåtspapper, låta jäsa övertäckt i 40 minuter. sätt igång ugnen 250 grader.
4. skär snitt i brödet med en vass kniv, sätt in bröden och sänk ugnen till 200 grader! skvätt in lite vatten i ugnen för en knaprigare yta på brödet. grädda i 30-35 minuter.
19 oktober
18 oktober
Steg-för-steg biltårtan!
jag tog lite bilder under tiden jag gjorde tårtan, så om någon annan vill göra en liknande så kommer här lite beskrivning :)
jag bakade en tårtbotten i en 20x30 cm långpanna, lät den svalna delade den i tre, sedan skar jag av några centimeter på detta hållet!

på med fyllningar och tårtbottnar!


ta delarna då skar av innan, kleta på lite av fyllningen och klistra på delarna på varandra som ett tak!

forma taket, skär av så de bildar ett "V" i framänden, skulptera med bitar du skär bort och med lite fyllning i taget!

Nästa grej blev att lägga den i kylskåpet över natten!
dagen efter gjorde jag en enkel vaniljsmörkräm och smaklade alltihopa, missade dock att ta kort på de! men mitt tips är att ha en kopp med varmvatten som du kan doppa din spatel i mellan varven då blir smörkrämen slät och fin!
jag tog sedan fyra kakor och skar av en bit med en kniv, täckte med svart marsipan och voíla! har du hjulen!

sedan kavlade jag marsipanen avlång och några milimeter tunn, la hela plattan ovanpå bilen och använde mig seadn av händerna när jag slätade ut marsipanen, men får lyfta lite och släta ut, lite i taget, detta kräver en del tålamod helt klart!

sådär! tryckte dit hjulen också, nu börjar de likna något :D

sedan gjorde jag mallar i papper på hur rutorna skulle se ut, jag skar ut dem och limmade på dem med ätbart lim!

nästa steg är där du kan göra bilen så personlig som du vill!
jag gjorde kofångar och ljus både fram och bak, jag målade med ätbar silverfärg både på däcken och på kofångare, jag borstade med silver för att skugga runt bilen, jag använde röd pastafärg för att måla i bakljusen,
och sedan använde jag en smörkniv när jag lätt tryckte detaljer i bilen så som bildörr och motorhuv! :)
Biltårta
En stycken biltårta till Sebastian som fyller 11 år :)
fylld med, sockerkakasbotten, geishafluff, jordgubbsmousse, spacklad med vaniljsmörkräm och sedan täckt och dekorerad med marsipan!
fylld med, sockerkakasbotten, geishafluff, jordgubbsmousse, spacklad med vaniljsmörkräm och sedan täckt och dekorerad med marsipan!




parmiddagar och spel
jag bygger bygger upp!!
ja då har man satt igång bilbyggandet!
än så länge har jag "basen" den ska senare täckas med smörkräm och efter det blir de marsipan och dekoration, hjul och sådant! spännande! :D
än så länge har jag "basen" den ska senare täckas med smörkräm och efter det blir de marsipan och dekoration, hjul och sådant! spännande! :D
förkylningen fortsätter.
halstabletter och varma drycker!
jaha jäkla hals rent ut sagt! antingen gör de ont eller så kan jag inte prata! ja de var ju väl att de inte kommer samtidigt men ändå, vad håller den på med??
pimplar både te och varm choklad och försöker att trycka i mit halstabletter, bara för att bli av med de onda för en liten stund!
har om en dryg timme drillträningen med mellangruppen, de gör mig inte alls nervös, rösten kanske försvinner helt? funderar på att ta med mig en termos som jag kan smutta på så halsen håller sig i skick!
för övrigt så har jag skickat en liten "jobbansökan".. hoppas de går bra, jag lär ju inte få reda på de så snart, då jobbet jag har sökt egentligen inte finns än,, en ska gå i pension nästa år så jag är ute i god tid för att eventuellt ha en chans! jag blir grymt nervös över det också! längtar efter ett fast jobb, inte bara ett jobb utan ett jag trivs med också, något jag kan göra i några år och känna mig trygg!
jag håller tummarna! borde kanske skrivit att jag inte planerar att skaffa barn än på några år, då vissa inte vill anställa yngre tjejer med pojkvän då dem kan få för sig att bli gravida och ta mammaledigt! men ja de skrev jag inte i alla fall! ^^ :D
pimplar både te och varm choklad och försöker att trycka i mit halstabletter, bara för att bli av med de onda för en liten stund!
har om en dryg timme drillträningen med mellangruppen, de gör mig inte alls nervös, rösten kanske försvinner helt? funderar på att ta med mig en termos som jag kan smutta på så halsen håller sig i skick!
för övrigt så har jag skickat en liten "jobbansökan".. hoppas de går bra, jag lär ju inte få reda på de så snart, då jobbet jag har sökt egentligen inte finns än,, en ska gå i pension nästa år så jag är ute i god tid för att eventuellt ha en chans! jag blir grymt nervös över det också! längtar efter ett fast jobb, inte bara ett jobb utan ett jag trivs med också, något jag kan göra i några år och känna mig trygg!
jag håller tummarna! borde kanske skrivit att jag inte planerar att skaffa barn än på några år, då vissa inte vill anställa yngre tjejer med pojkvän då dem kan få för sig att bli gravida och ta mammaledigt! men ja de skrev jag inte i alla fall! ^^ :D
å nej!
strössel och annat!
dumma bloggkoder!
tänkte försöka byta bakgrundbild igår å provade med lite olika bilder, helt plötsligt så blev den helkonstig! och såg jätte udda ut! nu tack vare johan ser den okej ut igen! tack å lov! men tänkte i alla fall nämna att en ny header kommer inom kort!
Mammas tårta!
innehåller: chokladbottnar, mangomousse, vaniljkräm täck med vit chokladsmörkräm, dekorerad med marsipan, enkel chokladgrädde och silverkulor!
:D



Sirapskakor med ingefära
och här kommer tredje och sista receptet som jag kastade mig över från hembakat nr 6. (det kommer säkert fler så småningom! :D
goda kakor som ger en lite julkänsla :P
i detta receptet ändrade jag lite grann då jag inte hade vissa ingredienser hemma!
ingredienser:
125 gr rumsvarmt smör
2.5 dl fafrinsocker (jag använde-1dl rörsocker+1,5dl strösocker)
½ dl mörk sirap (jag använde ljus sirap)
1 ägg
5.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bikarbonat
1.5 tsk malen ingefära (jag använde 1 tsk)
½ tsk kanel(jag ökade till 1 tsk)
garnering:
½ dl strösocker
1. blanda ihop smör och socker till en smet i en bunke. tillsätt sirap och ätt.
2. blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten till en slät deg. låt denna vila i kylskåp 1 timme.
3. sätt på ugnen på 200 grader (175 varmluft) rulla degen till 24 bollar som du sedan doppar i strösocker och lägger på en plåt med bakplåtspapper på.
4. grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter (jag satte in två plåtar samtidigt)
låt svalna på galler :D

Banankaka med krossad choklad!
nästa recept ur Hembakat nr 6 som provades med en gång!
en riktigt god kaka som är perfekt att baka när man har bananer som börjar bli för bruna! :)

ingredienser:
4 ägg
4 dl strösocker
200 gr rumsvarmt smör
2 st mogna bananer
2 sl gräddfil (jag använde mig av 1 burk creme fraiche då jag inte hade gräddfil hemma)
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
200 gr mjölkchoklad
garnering:
mjölkchoklad
1. sätt ugnen på 180 grader. smöra och bröa en långpanna ca 20x30 cm
2. vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. tillsätt smöret och vispa en stund till.
3. mosa bananerna tillsammans med gräddfilen. blanda sedan ner i äggsmeten
4. tillsätt mjöl, bakpulver och bikarbonat. vispa ihop till en smet.
5. grovhacka chokladen och rör den i smeten och häll i långpannan grädda mitt i ugnen 30-40 minuter. låt kakan svalna! smält mjölkchoklade och ringla över kakan. (denna biten hoppade jag över)
jag serverade med lite enkel chokladgrädde

chokokakor
en riktigt god typ av cookies som man bara måste prova, jätteenkelt och underbart goda!
hittade receptet i Hembakat nr 6,
så fort jag öppnade tidiningen så blev jag jättesugen på att prova flera av recepten!
ingredienser:
150 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1. sätt ugnen på 200 grader(175 varmluft). rör smör och socker krämigt, rör sedan ner ägget.
2. blanda de torra ingredienserna och grovhacka chokladen. blanda ner mjölet i äggsmeten och sist den hackade chokladen.
3. rulla till 30 smår bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. platta till dem något med handen.
4. grädda kakorna mitt i ugnen(jag hade in två plåtar samtidigt då jag har varmluftsugn) i ca 10 minuter. låt svalna på galler.

mamma fyller år!
tänkte bara säga grattis till mamma som fyller år idag :D
snart kommer nog johan hem så då blir de mat och filmikväll
snart kommer nog johan hem så då blir de mat och filmikväll
födelsedag eller?
jag fyller ju då år i november, så om en dryg månad.. men de e tråkigt.. att många vänner planerar att inte vara hemma under den helgen ... resor och liknande :( menar inte att ni ska planera era resemål efter min födelsedag.. men de e tråkigt att ni inte kommer vara där när jag fyller 20 :(