Julkalender 2012 #12

 
hittade ett lite speciellt recept på lussebullar, ändrade om de lite grann och gjorde en fyllning till, de blev kalasgoda! nya favoriten till jul! de kommer absolut att göras fler gånger! :)


Saffransknutar med vanilj och kardemumma

deg 1:
50g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
ca 1,25 liter mjöl

deg 2:
1g saffran (2 påsar)
1 sockerbit
125g smör
1,5 dl socker
1 ägg
ca 5dl mjöl
 
fyllning:
100-125 g rumsvarmt smör
ca 0,5 dl florsocker
ca 2 msk vaniljsocker
ca 1 tsk kardemumma
1. deg 1: smält smöret, häll i mjölken låt de bli ca 35 grader. smula jästen i en bunke och blanda ut den med degvätskan. tillsätt salt, socker och sedan mjölet lite i taget och arbeta väl till en smidig deg. låt jäsa ca 1 timme och 45 minuter.
2. deg 2: stöt saffran och sockerbiten i en mortel. vispa smör och socker vitt och poröst, tillsätt sedan ägg och saffran.
3. blanda ingredienserna till fyllningen, smaka dig fram hur mycket av vanilj och kardemumma du vill ha i.
4. när deg 1 har jäst klart, blandar du ihop de båda degarna och tillsätt mer mjöl till degen så att den blir smidig. arbeta degen väl.
5 ta upp degen på ett bakbord och dela i 3 delar, kavla ut till en platta stryk på ett lätt lager fyllning, vik in i tre delar på längden, som ett treslag (förstår ni inte så kan ni söka på treslag på google så hittar ni bilder som förklarar). kavla sedan lätt över hela degen, skär ut remsor ca 1,5 cm tjocka, tvinna remsan lite grann och forma som en knut. forsätt meda hela degen. låt jäsa 40 minuter under bakduk. sätt ugnen på 225-250 grader (200-225 varmluft)
6. pensla knutarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen 7-10 minuter.
 

ät dem som dem är eller doppa dem i smält smör och socker :) fantastiskt goda!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0