Julkalender 2012 #11
Ett recept på klassiska lussebullar med kesella. receptet hittade jag i Hembakat nr7.
jag ändrade om lite så det blev hur jag gillar att baka, sen hade jag tyvärr inga russin hemma så de blev utan russin tyvärr!
jag ändrade om lite så det blev hur jag gillar att baka, sen hade jag tyvärr inga russin hemma så de blev utan russin tyvärr!
Klassiska lussekatter!
ingredienser:
50g jäst
150g smör/margarin
5 dl mjölk
250g kesella
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1g saffran (2pkt) +1 sockerbit
1 ägg
ca 16dl vetemjöl
garnering:
ägg
russin
ingredienser:
50g jäst
150g smör/margarin
5 dl mjölk
250g kesella
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1g saffran (2pkt) +1 sockerbit
1 ägg
ca 16dl vetemjöl
garnering:
ägg
russin
1. smula jästen i en bunke. värm mjölken till ca 34 grader
2. mortla saffran och socker, häll i detta i mjölken. rör ut jästen med saffransmjölken. tillsätt sedan kesella, salt, ägg och socker. rör med en visp till att har löst sig.
3. tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta väl. tillsätt smöret klickvis i degen tillsätt mer mjöl om de behövs. strö lite mjöl över degen och lägg på en bakduk och låt jäsa 45-60 minuter.
2. mortla saffran och socker, häll i detta i mjölken. rör ut jästen med saffransmjölken. tillsätt sedan kesella, salt, ägg och socker. rör med en visp till att har löst sig.
3. tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta väl. tillsätt smöret klickvis i degen tillsätt mer mjöl om de behövs. strö lite mjöl över degen och lägg på en bakduk och låt jäsa 45-60 minuter.
4. ta upp degen på bakbord dela degen i bitar, jag fick ut 32 bitar. rulla ut till "korvar" rulla sedan in kanterna åt varsitt håll. lägg lussekatterna på bakplåt med bakplåtspapper låt jäsa 30-45 minuter. sätt ugnen på 250 grader (225 varmluft)
6 pensla bullarna med uppvispat ägg, garnera med russin. grädda mitt i ugnen 8-10 minuter!
Kommentarer
Trackback