Lussebullar!

de flesta har recept på lussebullar, men detta följde jag i alla fall.
kallas annas saftiga lussebullar och hittades på Recept.se



ingredienser:
50 jäst för söta degar
150 g smör
250 g kesella (en burk alltså)
2 dl strösocker
1 g saffran (två förpackningar)
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

1 ägg att pensla med
russin

1. smölt smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och värm till 37 grader
2. smula ner jästen i en bunke och häll över lite av mjölkblandningen och vispa ut jästen, häll sedan i resten av mjölkblandningen .
3. blanda i kesella, saffran, socker och salt. (steg 2 och tre kan du göra med en vanlig visp)
4. tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen smidig, hellre för lite mjöl än för mycket i början, bullarna blir lätt torra om det är för mycket mjöl i degen
5. täck degen med en bakdduk och låt jäsa 1 timme
6. ta upp degen på mjölat bakbord, nu kan du tillsätta mer mjöl om det behövs,
7. dela degen i ungefär 30 bitar, (jag fick ut den till 26 och mina blev lagom stora enligt mig)
8. rulla utt bitarna till längder och forma dina lussekatter, du snurrar in dem åt varsitt håll tills de möts på mitten. läg dem på en blåt med bakplåtspapper
9. låt jäsa i 45 minuter, den sista kvarten kan ni passa på att sätta igång ugnen på 225 grader
10. när bullarna jäst klart, vispa upp ägget och pensla bullarna tryck ner ett russing i mitten på varje snurra
11. grädda bullarna i ugnen i ca 5-8 minuter tills de fått fin färg.
12. ta sedan ut bullarna och låt köket fyllas av julstämning! låt dem svalna på galler (om ni kan hålla fingrarna borta ;) hehe)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0