bakning och film!

en riktigt trevlig helg har det varit och är fortfarande. igår var vi hos Johans päron och åt god smörgåstårta, hann också inom Panduro och handlade en grej till tårt baket och en porslinsgrej jag ska måla. på kvällen blev de både baka småkakor och hemmagjord pizza, riktigt gott. efter blev se byta tre filmer på hemmakväll varav vi tittade på Dark shadows med Johnny Depp igår, bra film han är grym som skådespelare och Tim Burton är grym som författare, nu har jag bakat en sorts småkakor till och en mjuk kaka, alla recep är från tidningen hembakat och kommer upp på bloggen snart. nu ska vi se nästa film man on the ledge. ikväll blir se drillträning.

mindre rörigt!

jaha torsdag och fredag gick bra i alla fall. inga större problem i alla fall!
ugpr var det unga vuxna, vi åt tacos och spelade spel, riktigt roligt :-)
idag blir de att åka till dalen och fira Johans bror som fyllt år, det blir nog trevligt :-)

rörigt på jobbet

idag gick det sådär på jobbet, mycket folk alla på en gång och jag blev stressad, brukar inte drabbas så hårt av stress på det visrt men man får ju prestationsångest, å så hann jag inte med allt så blev allt rörigt inte alls som planerat, kände mig riktigt misslyckad idag. plus att jag har fått en vagel i ögat som gör svin-ont känns verkligen som en sämre dag! hoppas morgondagen blir bättre känner inte gör en skit dag till!

päronkaka med mintchoklad

en saftig kaka med goda päron och en söt mintchoklad! en riktigt enkel kaka som smakar lika bra ensam eller med vaniljsås till!
 
ingredienser:
75 g smör eller margarin
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
ca 4 päron
100 g marabou mintkrokant
1 msk oboy
 
1. sätt ugnen på 175 grader
2. klä en rund 24 cm springform med bakplåtspapper smöra och bröa kanterna
3. smält fettet och häll i mjölken och vaniljsockret, kärna ur och skiva päronen, hacka choklad
4. vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp, tillsätt mjölkblandningen, blanda nu med en vanlig handvisp t.ex en ballongvisp.
5. blanda i mjölet blandat med bakpulver, blanda försiktigt. häll sedan över cirka 1/3 av smeten i en annan bunke, blanda ner den krossade chokladen och oboyen med en slickepott eller en sked, häll i botten på formen,
6. lägg päronskivorna omlott runt om ovanpå chokladsmeten, häll sedan över övrigt smet.
7. grädda i ugnen ca 50-60 minuter känn med provsticka så att kakan och fast.
 

långledigheten = slut

ja efter fyra dagar ledigt så blir det jobb imorgon. helgen har varit trevlig, hunnit baka, pain au chocolait, äpplerutor, frallor och päronkaka. i lördags var de Scandinavian cake show, söndag besök av Johans bror med familj och idag handlat och senare på eftermiddagen kom lotta med familj på besök. en fantastisk helg helt enkelt!

dags att slösa pengar

ska strax in till stan och betala mina glasögon som tydligen kom idag. dem ringde från aoptik nyss , jag: hej det är marina aoptik: hej det är marina här med. kul att de finns fler med samma namn

rågsiktsfrallor!

jättegoda frukostfrallor med rågsikt mörk brödsirap! :D
grundreceptet är hämtat ur hemmets journal nr 37, nen typiskt mig har jag ändrat receptet lite! i originalreceptet är det rågsikt och vetemjöl, jag har bytt ut lite vanligt vetemjöl till manitoba cream, har också bytt ljus sirap till mörk brödsirap och eftersom jag inte hade något färsk jäst hemma så fick det bli torrjäst!
det blir 20 st!
 
ingredienser:
1 påse torrjäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl brödsirap
6 dl rågsikt
3.5 dl vetemjöl
3.5 dl manitoba cream
50 g rumsvarmt smör eller margarin
 
1. värm mjölken till nästan 40 grader (när man arbetar med torrjäst ska vätskan vara lite varmare än vanligt) häll över jästen och blanda ut, torrjästen kanske inte löser sig men det gör ingenting!
2. tillsätt salt, sirap,rågsikt, manitoba cream och hälften av vetemjölet.
3. häll i lite mer vetemjöl tills det blir en ganska bra deg, klicka i smöret lite i taget knåda ordentligt, tillsätt lite mer mjöl och degen är för kladdig, låt maskinen gå gärna minst 5 minuter.
4. strö lite mjöl över degen och lägg en bakduk över och låt jäsa 30 minuter
5. ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite grann, dela i 20 lika stora delar, forma varje degbit till runda bullar genom att trycka med handflatan mot bordet och samtidigt rulla, vik innan fingrarna lite i taget och forma till en boll. lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper låt dem jäsa under bakduk. sätt en äggklocka på 30 minuter, när de har jäst dem minuterna sätter du igång ugnen på 175 grader och när ugnen väl är varm kan du sätta in första plåten, det gör att bullarna jäser ungefär 15 minuter till.
6. grädda mitt i ugnen i 10 minuter!
 
i originalreceptet ska man trycka till dem lite med handen och skära snitt i dem, men de missade jag så mina blev jätte runda och höga! det är nog en smaksak! :D

äppelrutor

hade mycket äpplen i kylen så täntke göra någon form av äppelkaka och det blev dessa äpplerutor som jag hittade i tidningen hembakat nr 5.
jag använde inte elvisp till detta receptet så det står rör på alla ställen, så jag använde en ballongvisp.
 
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
4 msk smält smör.
 
fyllning:
½ dl strösocker
2 msk kanel (jag använde mig av säkert 4 msk)
6 äpplen (använde bara 4st)
 
pärlsocker!
 
1. sätt igång ugnen på 200 grader.
blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. knäck äggen i en skål och rör i sockret. blanda ner mjölken och smöret.
rör sammam mjölblandningen med äggsmeten.
3. blanda socker och kanel i en påse. skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i påsen och skaka om!
4. klä en långpanna, 20x30 cm, med bakplåtspapper, häll smeten i formen och tryck ner äppleklyftorna. strö över pärlsocker.
5. grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. känn med en sticka om kakan är klar!
skär sedan i lagom stora rutor, jag fick ut 18 st bitar.
 
 
serveras gärna med vaniljsås! :D

blogg-appen

nu har man laddat ner blogg.se-appen. får se hur mycket den kommer att användas.

scandinavian cake show

då har man varit iväg idag, de var ganska trevligt, synd att de inte var större och synd att de var massa folk i butiken när man ville handla!
annars så häftiga tårtor och trevligt sällskap!

två av alla tårtor!

titta tårta imorgon!

ska till kungälv på scandinavian cake show imorgon med johan och tess, ser frma emot de! :D

Potatiskaka med choklad!

en variant på kladdkaka med kraftig chokladsmak och helt utan mjöl! alltdå glutenfri :D
 
 
ingredienser:
3-4 sönderkokta och pressade/mosade potatisar
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
5 msk kakao
½ tsk salt
 
1. smält smöret och blanda i alla ingredienserna, använd gärna elvisp så potatisen riktigt mosar sig!
2. smörj en 18 cm springform med smör och bröa med kokos, häll i smeten, grädda kakan lite längre ner i ugnen 150 grader ca 30 minuter.
 
 
tips:
jag gjorde en glasyr på chokladflorsocker och vatten och la överst på kakan för en extra lyxig känsla! :)

Kanelfläta + krans

ett recept på jättegoda kanelflätor som jag hittade i tidningen Hembakat nr4 :) blev helt klart nöjd med resultatet, använde mig av färsk jäst från kroatien, funkade kanon! :D
gjorde dock inte exakt som receptet säger! istället för att smälta smöret så hyvlade jag ner det med en osthyvel i slutet istället, men här kommer originalreceptet!
 
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl
 
fyllning:
75 g smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel (jag brukar alltid ta mer kanel än receptet säger)
 
till garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker
 
1. smula jästen i en skål. smält smöret och häll i mjölken. värm vätskan till 37 grader. (här värmde jag bara mjölken, och inte till så mycket som 37 utan ungefär till 30 grader.)
2. häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig.
3. tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet lite i taget. arbeta till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
4. fyllning: lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att de blir mjukt, men inte rinnande. tillsätt socker, vaniljsocker och kanel blanda ihop med en sked! (jag gör såhär: ta fram smöret när du börjar med degen, när degen nästan jäst klart tar du en kaffel och mossar smöret, blanda i lite florsocker i smöret och mossa mjukt och smidigt, blanda socker, vaniljsocker och kanel väl i en annan skål. sedan brer jag ut smöret på degen och strör kanelblandningen över. detta är en smaksak)
5. ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. dela i två delar (jag delade den i tre delar)
6. kavla ut en bit till en rektangel med mjöl under.
7. dela upp rektangeln i tre lika delar, smeta ut smöret på mittenbiten, skär sedan sneda skåror på sidorna så som bilden visar, (hittade bilden fårn tidningen) vik sedan in flikarna som på bilden!
 



kransen gjorde jag på följande sätt, dela degklumpen i tre delar, kavla ut till en rektangel, smeta på smör och kanel och rulla ihop som när man gör kanelbullar, gör detta med alla tre degbitar och fläta sedan ihop, forma till en krans!

8.sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft)
låt jäsa 30 minuter under bakduk!
9. pensla med ägg och strö på pärlsocker. grädda i nedre delen av ugnen 15-20 mnuter.!
 
 
 

ett bleknande intresse?

sminkhobbyn vart tog den vägen? den liksom försvann, har inte pyssat med smink på evigheter, minst ett halvår, långt innan vi flyttade! de e ganska tragiskt ändå, jag tyckte att jag var ganska duktig.. samtidigt har jag ju hittat ett annat intresse som tar över, min bakning, detta här med tårtor! de tycker jag är roligt!
ja och förresten smyckena jag gjorde? vad hände med dem! ... dem ligger i en garderob nu och samlar damm! åå jag hade velat sy lite också de hade varit roligt!
men vart tar alla hobbys och intressen vägen!? jo de bleknar.. de försvinner, man slutar att utvecklas inom sin hobby och det är inte speciellt roligt om man inte känner att man kan utvecklas och växa inom sig själv, det är väl det en hobby är till för?
en dag kanske jag tar tag i sminket och smyckena igen! men kanske inte just nu!
borde dock göra någon sminkning snart för känner ändå att jag vill försöka efter så lång tid!
halloween snart, kanske tar tag i det då! man kan ju hoppas!

Lala sjunger högt när ingen hör!

sitte roch lyssnar på linnea henriksson! underbar sångerska! fantastiska låtar verkligen!
ska strax till kyrkan och ha juniorerna,

i förändringarnas tider! det är fasen inte lätt!

synstest!

var på synundersökning idag!

för övrigt har jag jobbat å när jag kom hem lagade jag å johan mat, gott gott!
sugen på att göra tårta en dag, men ingen som fyller år eller behöver en tårta! tragiskt! vill ju inte göra en tårta för görandets skull! kanske blir en annan kaka i veckan istället!

bakar bullar!

jaha denna tröttissöndag trodde man att man skulle sega hela dagen men icke! det blev ett bullbak! första plåten är i ugnen :D

Overkill-tårtan!

1 kladdkakebotten, 3 chokladbottnar, 1 lager med exotisk mousse, 1 lager med vaniljkräm och ett lager med båda fyllningarna, täck med citrongrädde, krossad choklad, jordgubbsströssel och hallon/blåbär på toppen! en riktigt mäktig tårta, men riktigt god var den!!

 

songpop?

ja de där spelet e knasigt! att man sitter å spelar de fattar jag inte! försöker låta bli!

för övrigt så blir de kräftskiva imorgon! ser fram emot det! de blir tårta och grejer :D

bakar lite!

igår bakade jag chokladtårtbottnar och idag en kladdkakebotten till helgens händelser!
för på lördag blir det kräftskiva med ett gäng underbara människor! längtar helt klart!
så blir det i alla fall kantarellsoppa till förrät och sedan kräftor med bröd och ost som huvudrätt och till efterrätt blir det för de första tårta då lill-emil aka chips fyllde 18 i måndags! (för övrigt stort grattis till honom) och för det andra blir de blåbärscheesecake! så mycket mumma :D ska försöka lägga ut receptet på cheesecaken, och sedan lite recept jag inte lagt ut ännu, bl.a på vetelängderna jag gjorde och en vegetariskt gryta! den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! :D

mobilblogga

Jag tänkte jag ska försöka att logga lite från mobilen nu när jag kan så har vi tur kan de bli några fler inlägg!

förändring?

när saker och folk förändras?
när människor slutar höra av sig?
när personer slutar bry sig?
när tiden nästan går för fort?
när allt runtomkring nästan står still?
när ingenting slutar röra på sig?
när vänner inte är som förr?
när man själv inte är som innan?



nåbar!

yes nu kan man äntligen få tag på mig igen ^^ jag har tagit steget och skaffat ny telefon! känns skit konstigt! men men jag vänjer mig troligen!

långledig!

ja då är man inne på fjärde och sista dagen av ledighet för den här helgen! känns riktigt skönt att man har fått vara ledig en stund, de har behövts! igår var vi på ikea, de e alltid trevligt, men mycket folk denna gången! vi handlade lite småsaker som behövdes!
nu ska jag in i duschen och sen blir de att ta tag i allt man behöver göra idag!

RSS 2.0