skållad råglimpa

ett riktigt gott bröd som blev populärt här hemma, de jäste och blev enormt! originalreceptet är hämtar från hemmets journal nr 37! hittade en hel hög brödrecept i den tidningen som jag bara måste prova!
 
 
ingredienser:
2 dl fin rågmjöl
1 dl rågkross
3 dl kokande vatten
 
dag2:
1 paket torrjäst
4 dl vatten
2 msk brödsirap
ca 2-3 dl grahamsmjöl
ca 2-3 dl fin rågmjöl
4 dl manitoba cream
ca 5-6 dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
2 tsk flingsalt
 
Dag 1:
lägg fint rågmjöl och rågkross i en bunke, häll över kokande vatten täck sedan skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten!
 
Dag 2:
1. häll i jästen i en bunke, häll över 37-40 gradigt vatten. tillsätt sedan sirap, skållningen(dag1) och grova mjöler, manitoba och hälften av vetemjölet.
2. arbeta väl häll på mer mjöl tills bunken släpper kanterna, klicka sedan i smöret lite i taget och låt maskinen arbeta hela tiden, när allt smör är i så kolla på degen om de behövs mer mjöl, arbeta degen i ca 10 minuter, efter fem minuter häller du i saltet. låt jäsa övertäckt i 30 minuter
3. ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i två bitar och knåda ihop till limpor, lägg på plåt med bakplåtspapper, låta jäsa övertäckt i 40 minuter. sätt igång ugnen 250 grader.
4. skär snitt i brödet med en vass kniv, sätt in bröden och sänk ugnen till 200 grader! skvätt in lite vatten i ugnen för en knaprigare yta på brödet. grädda i 30-35 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0