Bagels!

Ett bröd som först ska jäsa och sedan ska dem kokas en liten stund innan gräddning i ugnen. kokningen gör brödet mer kompakt.



12 st. Ugn 225 grader!

ingredienser:
5 dl vatten
25 g jäst (ett halvtpaket)
2 msk olja
1 msk salt
2 msk ljus sirap
ca 14 dl vetemjöl eller vetemjöl special
om man vill sesamfrön eller vallmofrön

Till kokning:
ca 4 liter vatten!

1. värm vattnet till 37 grader. smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
2. tillsätt resten av vattnet, oljan, salt, sirap och hälften av mjölet. arbeta degen i en maskin och tillsätt dl efter dl tills degen är smidig. täck med en bakduk och låt den jäsa i 1 timme!

trots att det bara är 25 g jäst i degen så jäser den upp otroligt mycket!


3. ta upp degen på mjölat bakbordforma degen till en längd, skär ut 12 lika stora degklumpar.
4. forma degklumparna till runda bollar, platta till dem lite och stick igenom ett finger, töj ut degen så att hålet blir större, tänk på att hålet blir mindre under jäsningen.
5 lägg dessa på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 15 minuter.



6. under tiden bröden jäser sätter du på en vid gryta med vatten på plattan och låter vattnet koka upp och du sätter på ugnen!
7. när dem är färdigjästa lägger du ner 3-4 att koka i grytan, ungefär en minut på varje sida. ta sedan upp dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. strö sesamfrön eller vallmofrön på dem om du vill.



Jag valde att ha 6 stycken bagels på två plåtar, men troligtvis så kan nog alla 12 få plats på samma plåt!


8. grädda dina bagels mitt i ugnen i 15-20 minuter. ta sedan ut dem och låt dem kallna under bakduk.

dela dem på mitten och ha vilket pålägg du vill på dem. ofta så serveras dem med cream cheese och t.ex lax, skinka, rostbiff och tomat i. Men du får självklart prova dig fram!
Jag äter mina bagels med Smör, sallad och ost :D


Kommentarer
Postat av: syster

ser riktigt smaskigt ut:)

2011-09-27 @ 08:44:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0